http://www.anobanini.net/forum/member.php?24102-sadafjv
https://science.ir/members/sadafjv.html
http://7aj.rzb.ir/Forum/User/sadafjv
http://www.anobanini.net/forum/member.php?24101-mahdief
http://forum.pop-music.ir/members/alirezazarei.22774/
نشانههای فیستول دردناک شامل موارد زیر میباشند:
آیا فیستول مقعدی به خودی خود بهبود مییابد؟ چه زمانی باید برای درمان به پزشک مراجعه کنم؟
فیستول مقعدی به خودی خود بهبود نمییابد و اغلب به حالت مزمن تبدیل میشود. برای درمان موثر و درمان با احتمال کم عود و بدون احتمال بی اختیاری، انجام عمل جراحی ضروری است. در صورت احساس درد یا ترشح چرک در ناحیه مقعد، باید در اسرع وقت برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
روشهای درمان جراحی فیستول مقعدی
بسته به محل و پیچیدگی فیستول، چندین روش جراحی وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد. اما در اصل، هدف از جراحی برداشتن کامل فیستول مقعد، جلوگیری از عود و محافظت از عضلات اسفنکتر است، زیرا آسیب به این عضلات میتواند منجر به بی اختیاری مدفوع شود.
فیستول مقعدی ساده
فیستولهای مقعدی ساده را میتوان با جراحی باز (فیستولوتومی یا فیستولکتومی) درمان کرد. در فیستولوتومی، جراح یک برش کوچک در دهانه داخلی فیستول ایجاد میکند تا تمام چرک و بافت عفونی را خراش دهد و تخلیه کند.
فیستولکتومی شامل برداشتن کل دستگاه فیستول است. زخم به طور طبیعی با رشد بافت جدید و پر کردن شکاف باقی میماند تا بهبود یابد. حدود یک ماه طول میکشد تا این بافت بهبود یابد. روش فیستولکتومی حدود ۹۰ درصد میزان بهبودی را با احتمال عود تنها ۱۰ درصد به وجود میآورد. با این حال، این روش میتواند منجر به عوارض جانبی شود.
اگر پزشک مهارت کافی نداشته باشد و عضلات اسفنکتر بیش از حد بریده شوند، ممکن است بیماران بی اختیاری مدفوع را تجربه کنند. به همین دلیل انجام عمل جراحی توسط پزشک متخصص و با تجربه بسیار حیاتی است.
روشهای درمان فیستول مقعدی پیچیده
در مورد فیستولهای عمیق یا چند شاخه ای؛ مجرای فیستول را نمیتوان به طور کامل برداشت، زیرا این امر مستلزم برداشتن بیش از حد عضله اسفنکتر است که منجر به بی اختیاری مدفوع میشود. به همین دلیل، روشهای جراحی دیگری برای این نوع ضروری است:
لیفت (Ligation of Intersphincteric Fistula Tract)
عملی است برای بستن دهانه داخلی فیستول به منظور جلوگیری از ورود باکتریهای داخل مقعد به داخل حفره فیستول. این نوع جراحی به اسفنکتر مقعد آسیبی نمیرساند و بیماران میتوانند مطمئن باشند که پس از جراحی دچار مشکل بی اختیاری نمیشوند.
روش ستون یا Seton Placement
شامل قرار دادن یک رشته نخ ابریشمی یا لاتکس به نام (seton) در فیستول برای کمک به تخلیه عفونت است. ستون به تدریج سفت میشود و فیستول پشت آن کوچکتر و کوچکتر میشود و به بدن اجازه میدهد تا به تدریج زخم را ترمیم کند. با این روش، اگرچه ستونها به آرامی اسفنکتر مقعد را برش میدهند، به گونهای انجام میشود که بدن زمان لازم برای ترمیم بافت را به تدریج و به طور مداوم در طول عمل داشته باشد و در نتیجه از ابتلا به بی اختیاری مدفوع جلوگیری شود.
فلپ رکتال پیشرفته
شامل برداشتن بافت مخاطی از پوشش دیواره رکتوم و پیوند آن به فیستول آسیب دیده در بدن است. اصل این درمان بستن دهانه داخلی و در نتیجه جلوگیری از ورود باکتری از داخل است و اجازه میدهد قسمت خارجی به تدریج بهبود یابد.
درمان فیستول با لیزر
تیغ جراحی برای هیچ کسی خوشایند نیست آن هم در شرایطی که برای عمل در ناحیهی مقعدی باشد. امروزه جایگزین مطمئنتر و بهتری برای عمل جراحی فیستول مقعدی وجود دارد که در کوتاهترین زمان ممکن و با کمترین میزان عوارض و خطر میتواند برای همیشه به این مشکل پایان دهد و از طریق روش درمان فیستول با لیزر بدون عمل جراحی، بدون درد و بدون خونریزی و بیهوشی امکان پذیر است.
از ۴ روش جراحی که در بالا ذکر شد، هیچ روشی وجود ندارد که ۱۰۰ ٪ موثر باشد. در عوض، هر یک از اینها حدود ۶۰-۷۰ ٪ اثربخشی دارند. یعنی هنوز مقداری احتمال عود وجود دارد.
منبع: آفتاب نیوز
اگر متوجه علائم فیستول؛ درد شکم، ترشح، تغییر در عادات رودهای، اسهال شدید شدید و… باشید، فوراً با پزشک خود صحبت کنید. تشخیص فیستول خارجی نسبتاً ساده است زیرا پزشک قادر به دیدن آن است. او ممکن است هرگونه ترشحی را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه بفرستد و همچنین ممکن است آزمایش خون را برای کمک به تایید تشخیص انجام دهد.
اگر فیستول داخلی باشد، تشخیص ممکن است سختتر باشد. پزشک شما ممکن است برای مشاهده داخل آندوسکوپ انجام دهد یا برای یافتن فیستول سونوگرافی، سی تی اسکن یا اشعه ایکس انجام دهد.
امروزه در حال حاضر لیزر فیستول تنها راه قطعی برای درمان این عارضه بوده که احتمال بازگشت آن تقریبا نزدیک به صفر است. این روش درمانی طی یک جلسه در کلینیک پزشک بدون هیچ گونه معطلی و طی یک ساعت انجام میشود. از آنجا که در گذشته از تیغ جراحی برای برش محل عفونت و تخلیه کامل فیستول استفاده میشد، به دلیل عوارض بالای عمل جراحی؛ جراحان و متخصصین لیزر را جایگزین مناسبی برای آن انتخاب کردند که در اکثر نقاط جهان از جمله ایران استفاده میشود.
طی عمل با لیزر دکتر متخصص با استفاده از اشعه به طور کامل کانال چرکی را تخلیه کرده و هیچگونه خونریزی ندارد زیرا لیزر قسمت برش را جوش میدهد. در نتیجه محل زخم نیازی به زدن بخیه ندارد از این رو محل برش خورده از داخل به بیرون شروع به ترمیم میکند.
از آنجا که درمان با لیزر نیازمند دقت دقیق و توانایی بالا پزشک است، احتمال هرگونه آسیب به صفر رسیده و فرد دچار بیاختیاری در دفع نمیشود. در حالی که در جراحی نمیتوان این مورد را صد در صد تضمین کرد.
البته این موضوع به شرطی بوده که این عمل توسط یک پزشک ماهر و زبردست انجام بگیرد. امروزه تعداد بیماران زیادی از شهرستانها و شهرهای اطراف برای درمان قطعی و لیزر فیستول به کلینیک ما مراجعه میکنند و پس از درمان میتوانند همان روز به خانه خود باز گردند.
موارد زیر به روشنی بیان میکنند که چرا لیزر اولویت تمامی بیماران برای درمان میباشد: