لبخند سلامت

لبخند سلامت

به روز ترین مطالب پزشکی و روش های نوین تشخیص انواع بیماری
لبخند سلامت

لبخند سلامت

به روز ترین مطالب پزشکی و روش های نوین تشخیص انواع بیماری

عفونت مثانه در زنان و مردان : علت، علائم، روش های درمان و پیشگیری

عفونت مثانه نوعی عفونت ادراری ( UTI ) است که شامل عفونت در هر نقطه از دستگاه ادراری، مثل مثانه، کلیه ها یا مجرای ادراری می باشد این عفونت که به علت عفونت باکتریایی در مثانه روی میدهد، بیشتر زنان و افرادی با سیستم ایمنی ضعیف را درگیر می نماید.

عفونت مثانه در اکثر موارد بیماری حاد است به این معنی که ناگهان رخ می دهد اما در موارد دیگر ممکن است مزمن باشد، به این معنی که در طولانی مدت تجدید می شود. درمان این بیماری در مراحل اولیه اهمیت بسزایی دارد زیرا که در صورت عدم درمان می تواند به عفونت کلیه مبدل گردد.

عامل عفونت مثانه

عامل عفونت مثانه باکتری هایی هستند که از طریق مجرای ادراری وارد روده می شوند، این باکتری ها اغلب در طی ادرار کردن از بین می روند اما گاهی اوقات این باکتری ها به دیواره مثانه متصل شده و زمانی که بدن توانایی از بین بردن آن را نداشته باشد، تکثیر یافته و عفونت مثانه را ایجاد می کند.اغلب عفونت های مثانه ناشی از باکتری E.Coli که در بخش انتهایی روده حیوانات وجود دارد، ایجاد می شود. این باکتری از طریق خوراکی های مختلفی وارد بدن شده و هنگام دفع مدفوع روی پوست قرار گرفته و وارد مجاری ادراری می شود. ابتلا به این عفونت به سبب کوتاه بودن مجاری ادراری در زنان شایعتر است.

علائم عفونت مثانه چیست؟

علائم عفونت مثانه بسته به شدت عفونت می تواند متفاوت باشد، برخی از مهمترین علائم این بیماری به این شرح است:

درد یا سوزش هنگام ادرار کردن

ادرار ابری یا خونین

تکرر ادرار

کمر درد یا فشار در شکم کمر یا پشت

عفونت مثانه اگر به موقع درمان نگردد می تواند با عفونت کلیه ها همراه شود. علائم عفونت کلیه شامل تب, لرز، تهوع و استفراغ است، این عفونت جدی تر از عفونت مثانه است و نیاز به درمان های سریع پزشکی دارد.

عفونت مثانه در اکثر موارد بیماری حاد است به این معنی که ناگهان رخ می دهد اما در موارد دیگر ممکن است مزمن باشد، به این معنی که در طولانی مدت تجدید می شود. درمان این بیماری در مراحل اولیه اهمیت بسزایی دارد زیرا که در صورت عدم درمان می تواند به عفونت کلیه مبدل گردد.

چه کسانی در معرض خطر عفونت مثانه قرار دارند ؟

هرکسی می تواند دچار این عفونت شود اما زنان بیشتر از مردان احتمال ابتلا به این عفونت را دارند و به این دلیل این است که زنان مجرای ادراری کوتاه تری داشته و از همین روی ورود باکتری به داخل روده آنانT آسان تر است. همچنین مجرای ادرار در زنان نزدیک مقعد است در نتیجه ورود باکتری ها به آن آسان تر خواهد بود.عوامل دیگر می توانند خطر ابتلا به عفونت های مثانه را برای مردان و زنان افزایش دهند. شامل موارد زیر است:

افزایش سن

بی حرکتی

مصرف کم مایعات

جراحی دستگاه ادرار

اختلالات دستگاه ادراری، که ناشی از نقص یا آسیب مادرزادی باشد.

احتباس ادرار، که به معنی مشکل تخلیه مثانه است

مجرای ادراری محدود

پروستات بزرگ شده

بی اختیاری روده

بارداری

دیابت

شرایط سیستم عصبی که بر عملکرد مثانه تاثیر می گذارد

سیستم ایمنی ضعیف

عفونت مثانه چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص عفونت مثانه

پزشکان برای تشخیص ابتلا به این عفونت از آزمایش ادرار استفاده میکند که در طی آن به بررسی وجود گلبول های سفید، گلبول قرمز، نیتریت ها و باکتری ها می پردازند. همچنین ممکن است مجدداً آزمایش را تکرار نمایند تا نوع باکتری موجود در آن شناسایی شود، بعد از شناخت نوع باکتری پزشک آنتی بیوتیک لازم برای از بین بردن بیماری را تجویز می نماید.

درمان عفونت مثانه

عفونت های مثانه با داروهای تجویزی برای از بین بردن باکتری مثل آنتی بیوتیک ها و داروهایی که درد و سوزش را کاهش میدهند، درمان میشوند. بیشتر علائم این عفونت پس از 48 ساعت از مصرف آنتی بیوتیک از بین میرود.

داروی عفونت مثانه

برای کشتن باکتری هایی که موجب عفونت مثانه شده است از داروی آنتی بیوتیک استفاده می شود همچنین اگر درد و سوزش احساس می کنید، پزشک ممکن است دارو را برای تسکین این علائم تجویز کند. شایع ترین دارو برای از بین بردن درد و سوزش ناشی عفونت های مثانه، ( Pyridium ) نامیده می شود. برخی از آنتی بیوتیک های مورد استفاده برای درمان این بیماری به این شرح است:

سولفامتوکسازول تری متوریم

نیتروفورانتوئین (مکبوید، مکرواندین)

فسفومایسین (مونورول)

آموکسی سیلین / کلوولانات (Augmentin)

بعضی از سفالوسپورین ها مانند سفتوپوکسیم، سفیدیینیر یا سفافلر

پیشگیری از عفونت مثانه

عکس مثانه

این بیماری از دسته بیماری هایی است که می توان تنها با رعایت چند نکته ساده از ایجاد آن پیشگیری نمود، همچنین اگر در معرض این عفونت قرار دارید می توانید از آنتی بیوتیک با دوز کم استفاده نمایید. برخی از تغییرات سبک زندگی که احتمال ابتلا به این عفونت را تا حد زیادی کاهش میدهد به این شرح است:

نوشیدن شش تا هشت لیوان آب در طول روز

مصرف روزانه آبمیوه

دفع ادرار به محض احساس نیاز به آن

رعایت بهداشت پس از ادرار و شستن خود از جلو به سمت عقب

استفاده از دوش به جای نشستن در وان حمام.

تعویض مرتب لباس زیر های خود

استفاده از لباس زیر های پنبه ای

اجتناب از استفاده از دیافراگم برای جلوگیری از حاملگی

استفاده از کاندوم های غیر روان کننده

ادرار کردن قبل و بعد از رابطه جنسی 

https://www.launchora.com/story/1635761948--0

راههای درمان گشادی مقعد + روشهای خانگی و عکس

مفهوم گشادی مقعد


 گشادی مقعد در اصطلاح پزشکی با نام هایی همچون دیلاته شدن یا اتساع مقعد، شناخته میشود. منظور از این بیماری باز شدن دریچه مقعدی، بیشتر از 2 سانتی متر است.


این شرایط می تواند در برخی افراد به حدی جدی باشد که استرس و نگران شدید در آنها مانع از حضور در اجتماع گردد. اما خوشبختانه برای رفع این مشکل؛ راه های مختلفی پیش بینی شده است.


علائم و نشانه ها


علائم و نشانه های بیماری بسته به علت به وجود آورنده این شرایط متفاوت است. مثلا در برخی از افراد درد، خونریزی، خارش و سوزش مشاهده میشود و برخی دیگر هیچ یک از این علائم را ندارند. اما معمولاً اغلب بیماران علائم زیر را تجربه می کنند:


بی اختیاری در کنترل گاز روده


بی اختیاری در کنترل مدفوع


ترشحات سفید رنگ مقعدی


باز شدن دریچه مقعد بیشتر از حالت معمول


عوارض


این شرایط علاوه بر ضربه جسمی می تواند از نظر روحی بر شخص تاثیرات منفی داشته باشد. گشادی مقعد باعث ایجاد حس خجالت و ترس در فرد بیمار میشود، که نتیجه ی آن امتناع از حضور در اجتماع است. از طرفی این شرایط اعتماد به نفس فرد را کاهش و اثرات مخربی بر زندگی جنسی او خواهد داشت.


علت


این شرایط می تواند ناشی از مشکلات مختلفی ایجاد شود، اما تجربه نشان داده علت گشادی مقعدی معمولاً با یکی از شرایط زیر در ارتباط است:


بیماری بواسیر


بیماری بواسیر یا هموروئید، به متورم شدن سیاهرگ های داخل یا خارج از مقعد گفته میشود. این عارضه می تواند دریچه مقعدی را گشاد کند.


پزشکان بهترین راه سریع و قطعی درمان بواسیر را لیزر درمانی می دانند. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید صفحه درمان بواسیر با لیزر را مطالعه کنید.


مشاوره تشخیص


راه ارتباطی با کارشناسان کلینیک عابدیان جهت مشاوره تشخیص علائم و درمان هموروئید


02186084961


رابطه مقعدی


رابطه مقعدی تاثیرات منفی بسیاری بر سلامت دارد. این رابطه می تواند باعث انتقال عفونت و انواع بیماری ها گردد. اما یکی از مهمترین مضرات آن آسیب مقعد و گشاد شدن دریچه ی آن است. زیرا مقعد برخلاف واژن قابلیت ارتجاعی نداشته و وارد شدن آلت میتواند به دیواره های آن آسیب جدی وارد کند.


کهولت سن


با بالاتر رفتن سن، عضلات و ماهیچه های مقعد کیفیت و کارایی قبل را نداشته و در واقع تضعیف میشوند. کاهش استقامت عضلات می تواند باز شدن بیش از حد دریچه و گشادی مقعد را به همراه داشته باشد.


یبوست


یبوست یا دفع مدفوع خشک و سفت می تواند به دیواره های کانال مقعد آسیب وارد کند. ادامه یافتن این شرایط موجب تضعیف عضلات مقعدی شده و گشاد شدن دریچه مقعدی را به همراه دارد.


سابقه جراحی های مقعد


در مواردی نیز خطاهای جراحی به عضله مقعدی آسیب وارد کرده و عامل ایجاد این شرایط می شود. سابقه جراحی مقعد یا زایمان می تواند خطر گشادی مقعد را افزایش دهد.


درمان گشادی مقعد


درمان این شرایط بستگی به علت به وجود آورنده ی آن و میزان آسیب وارده به مقعد دارد. برخی از روشهای درمان این شرایط عبارتند از :


لیزر درمانی : بهترین روش درمان بیماریهای مقعدی است. در صورتی که علت این بیماری بواسیر باشد، می توان با استفاده از لیزر در کمتر از نیم ساعت آن را رفع نمود.


بیوفیدبک : یکی از تکنیک های موفق جهت توانبخشی از عضلات و ماهیچه های آسیب دیده است. در این روش با استفاده از امواج الکتریکی به بازیابی قدرت ماهیچه و تنگ شدن در طی چند جلسه کمک می کنند.


درمان های خانگی : گشادی دریچه ی مقعدی معمولاً شرایط حادی است که با استفاده از روشهای خانگی قابل درمان نخواهد بود. در بعضی منابع مصرف عسل برای تنگی دریچه مقعدی ذکر شده است که ما به هیچ وجه انجام آن را توصیه نمی کنیم.


بهتر است جهت کمک به درمان، از زور زدن در توالت و یا نشستن طولانی مدت بر روی توالت بپرهیزید. رعایت تغذیه مناسب و دریافت فیبر کافی با مصرف سبزیجات و میوه ها می تواند در بهبودی شما موثر  

منبع

7 نشانه از علائم عفونت مثانه که به شما هشدار می دهد!

علائم عفونت مثانه

علت عفونت مثانهعفونت مثانه ناشی از باکتری به نام E.Coli ( ای کولی ) می باشد که در دستگاه گوارش حیوانات زندگی کرده و ممکن است از طرق مختلفی وارد بدن انسان گردد. البته همه انواع این باکتری خطرناک و بیماری زا نخواهند بود. باکتری ای کولی وارد روده شده و در آنجا عفونت را ایجاد می کند.


این باکتری ممکن است از طریق خشک کردن نامناسب دستگاه تناسلی و یا رابطه جنسی وارد مجرای ادراری شود و در مثانه تکثیر یابد. زیرا آنجا شایع ترین هدف این باکتری است که در نتیجه ی این امر عفونت و التهاب در مثانه ایجاد می شود اگر این بیماری درمان نشود می تواند از مجاری ادراری به کلیه ها گسترش یابد. به همین ترتیب شناخت علائم این بیماری اهمیت بسیاری دارد پس به شما پیشنهاد می کنیم با این مقاله از مجله پزشکی بیچشک همراه شوید تا شما را با علائم این بیماری آشنا نماییم:


طبق جامعه آماری زنان بیشتر از مردان احتمال ابتلا به این عفونت را دارند زیرا که مجرای ادرای زنان بسیار کوتاه تر از مردان است و باکتری به راحتی در آن نفوذ می نماید.


1- ادرار دردناک

از مهمترین علائم ادرار دردناک می توانیم به احساس درد، ناراحتی یا سوزش هنگام دفع ادرار اشاره کنیم، حدود 3% افراد بالای 40 سال به خصوص زنان از این علائم دردناک رنج می برند. ادرار دردناک یکی از بارزترین علائم عفونت مثانه ( UTI ) و یا دیگر بیماری های مربوط به مثانه می باشد.


2- تکرر ادرار

تکرر ادرار و عفونت مثانه


تکرر ادرار یکی از بارزترین علائم عفونت مثانه می باشد در واقع می توان گفت زمانی که دفع ادرار به بیش از 8 بار در طول روز برسد و یا اینکه مرتباً در طول شب برای دفع ادرار بیدار می شوید، دچار تکرر ادرار شده و نیاز به مراجعه نزد پزشک دارید.


تکرر ادرار می تواند نشانه ای از سیستیت بینابینی یا سندرم دردناک مثانه، عفونت مثانه ( UTI ) و … باشد که موجب التهاب لایه های عضلانی مثانه و درد در ناحیه لگن می شود. با این شرایط فرد مکرراً نیاز به دفع ادرار را احساس خواهد نمود حتی اگر مقدار ادرار کم باشد.


3- فوریت در دفع ادرار

این اختلال زمانی روی میدهد که شما در لحظه احساس دفع ادرار داشته و نیاز سریع به آن داشته باشید. این عجله و تمایل سریع به دفع ادرار علاوه بر عفونت مثانه می تواند نشانه ای از سیستیت بینابینی یا سندروم دردناک مثانه باشد همچنین این حالت ممکن است با درد یا ناراحتی در مثانه یا دستگاه ادراری همراه باشد.


4- فشار بر لگن و کمر درد

علائم ابتلا به عفونت مثانه


فشار بر لگن در اطراف ناحیه ی استخوان شکم یکی از علائم عفونت مثانه است و می تواند ناشی از ناراحتی جدی باشد به خصوص اگر این علامت با نشانه هایی از جمله تکرر ادرار و ادرار دردناک همراه شود. همچنین کمر درد نیز ممکن است ناشی از یک عفونت درمان نشده روی دهد. در واقع می توان گفت بیماری از مثانه شما به کلیه ها گسترش یافته و باعث درد ناخوشایندی در قسمت پشت و جانبی می شود، این علامت نشان دهنده ی پیلونفریت یا عفونت کلیه است که جدی تر از سیستیت بینابینی است. سایر نشانه های پیلونفریت عبارتند از: تب بالا، تهوع و استفراغ.


5- بوی بد ادرار

زمانی که عفونت در دستگاه ادراری وجود دارد، بوی آن را تغییر داده و موجب می شود ادرار بوی بدی داشته باشد، اگر ادرار شما بوی آمونیاک دارد و عطر کمی شیرین را به ارمغان می آورد، احتمالا به عفونت مثانه و یا UTI مبتلا شده اید.


6- خون در ادرار

خون در ادرار نشانه عفونت مثانه


هماتوریا یا خون در ادرار می تواند از علائم عفونت مثانه به شمار رود، این خون می تواند از صورتی تا قرمز تیره متفاوت باشد. وجود آن به سبب نشت سلول های خون از کلیه ها و سایر نقاط مجاری ادراری می باشد. عفونت کلیه و عفونت مثانه هر دو می توانند با خون در ادرار همراه شوند اما UTI یا عفونت مثانه احتمال بیشتری برای این امر دارد و در اغلب موارد خون ناشی از آن تنها زیر میکروسکوپ قابل مشاهده می باشد.


7- ادرار ابری یا تیره

در شرایط عادی ادرار، رنگ روشن و زرد کم رنگ داشته ولی در شرایطی که ادرار ابری یا کدر و تیره باشد احتمالاً به یکی از مهمترین علائم عفونت مثانه دچار شده اید و این امر می تواند ناشی از ورود باکتری ها، سلول های سفید خون یا سلول های مرده پوست به ادرار روی دهد.


درمان خانگی عفونت مثانه

 عفونت مثانه شایع ترین نوع عفونت ادراری ( UTI ) است که از طریق ورود باکتری به داخل مجرای ادرار ایجاد میشود، مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را به خارج از بدن منتقل می نماید. هنگامی که باکتری ها به داخل مجرای ادرار وارد می شوند، می توانند به دیواره های مثانه متصل شده و به سرعت گسترش یابند. این عفونت می تواند نشانه های ناراحت کننده ای مثل درد در هنگام ادرار و گرفتگی شکمی را ایجاد کند. اگر این بیماری درمان نشود می تواند موجب عفونت کلیه ها گردد. برخی از راهکار های درمان خانگی عفونت مثانه به این شرح است:

نوشیدن کافی آب

نوشیدن آب کافی برای درمان عفونت مثانه مصرف کافی آب بهترین درمان خانگی عفونت مثانه به شمار می رود که باعث می شود باکتری های موجود در مثانه دفع شوند تا از این طریق عفونت بهبود یابد، همچنین مصرف زیاد آب موجب می شود علائم عفونت مثانه مثل سوزش ادرار کاهش یابد. از طرفی همان طور که می دانید ادرار حاوی مواد زائد بدن است پس ادرار غلیظ تر باعث تشدید عفونت مثانه می گردد در حالی که ادرار رقیق تر عفونت را تحریک نمی کند و سوزشی را در هنگام دفع ایجاد نخواهد کرد.

برای درمان عفونت مثانه لازم است روزانه 6 تا 10 لیوان آب بنوشید. همچنین از مصرف نوشیدنی های کافئین دار مثل چای، قهوه و نوشابه اجتناب نمایید زیرا این نوشیدنی ها حتی وقتی به عفونت مثانه مبتلا نشده اید نیز می تواند باعث تحریک مثانه شود.

ادرار مکرر

ادرار مکرر باعث می شود باکتری ها از مثانه خارج شوند در حالی که نگه داشتن ادرار به تجمع بیشتر باکتری ها و تکثیر آنها در مثانه کمک می نماید. همچنین ادرار پس از برقراری رابطه جنسی به خروج باکتری ها از داخل مجرای ادرار کمک می کند زیرا که فعالیت جنسی باکتری ها را وارد پیشابراه می نماید که احتمال ابتلا به عفونت را به شدت افزایش خواهد داد. پس برای درمان عفونت مثانه لازم مصرف مایعات را افزایش دهید تا بیشتر ادرار کنید .

درمان خانگی عفونت مثانه با آنتی بیوتیک

آنتی بیوتیک برای عفونت مثانهسریع ترین راه درمان خانگی عفونت مثانه مصرف آنتی بیوتیک است زیرا که باکتری های عامل عفونت مثانه را از بین می برد. همچنین پزشکان توصیه میکنند UTI ها را با آنتی بیوتیک ها درمان کنید. عفونت های خفیف مثانه معمولاً بعد از چند روز خود به خود بهبود می یابند اما در موارد حاد یا عفونت های طولانی مدت لازم است از آنتی بیوتیک استفاده کنید.

اگر علائم UTI دارید، به پزشک خود مراجعه کنید زیرا عفونت های منتقله از راه جنسی (STIs)، عفونت های واژن، و.. می توانند علائم مشابه UTI داشته باشند، بنابراین لازم است با شناخت علت بیماری، درمان درست برای شما تجویز گردد.

مسکن

عفونت های شدید مثانه همراه با درد در ناحیه ی لگن ظاهر می شوند، حتی زمانی که شما ادرار نمی کنید نیز ممکن است درد این ناحیه را احساس کنید، مصرف آنتی بیوتیک ها در درمان خانگی عفونت مثانه تاثیر گذار است اما درد ناشی از آن را کاهش نخواهد داد، برای این منظور لازم به استفاده از مسکن می باشد. مصرف داروهای ضد درد ممکن است باعث تخفیف درد شکمی، درد پشت و ناراحتی شوند. برای این منظور می توانید از دارو هایی نظیر استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده نمایید.

پد گرمایی

پد گرمایی برای کاهش درد مثانهاستفاده از پد های گرمایی مثل کیسه آب گرم یا تشک گرم کننده برقی در قسمت پایینی شکم می تواند در کاهش درد های ناشی از عفونت مثانه موثر باشد، استفاده همزمان از دارو و پد های گرمایی سرعت درمان را به صورت چشمگیری افزایش می دهد. (در صورتی که به موارد ذکر شده دسترسی ندارید می توانید از حوله گرم استفاده نمایید.)

اگر علائم UTI دارید، به پزشک خود مراجعه کنید زیرا عفونت های منتقله از راه جنسی (STIs)، عفونت های واژن، و.. می توانند علائم مشابه UTI داشته باشند، بنابراین لازم است با شناخت علت بیماری، درمان درست برای شما تجویز گردد.

لباس مناسب

ایجاد محیطی مرطوب موجب رشد باکتری ها در این ناحیه می گردد از همین روی پوشیدن لباس های تنگ بخصوص شلوار جین های تنگ، به سبب ایجاد رطوبت در این ناحیه توصیه نمی گردد. زیرا که زمینه را برای پرورش باکتری های واژن آماده می کند. به همین ترتیب بهتر است تا کامل شدن درمان عفونت مثانه از لباس زیر های پنبه ای،دامن و لباس گشاد که موجب افزایش گردش خون و عدم رشد باکتری های می گردد، استفاده نمایید.

آب زغال اخته

خواص آب زغال اختهمصرف زغال اخته یک درمان خانگی عفونت مثانه به شمار می رود که قادر است باکتری های ایجاد شده در مثانه را از بین ببرد. زیرا مواد موجود در زغال اخته به دستگاه ادراری وارد شده و عفونت های باکتریایی ایجاد شده از بین می برد، همچنین استفاده از بلوبری نیز می تواند در درمان عفونت مثانه موثر باشد.

پیشگیری از ابتلا مجدد به بیماری

تغییر شیوه زندگی می تواند به کاهش عفونت مثانه کمک نماید، برخی از این تغییرات بدین شرح است:

نوشیدن شش تا هشت لیوان آب در روز.

به ندای درونی خود گوش دهید ( به محض اینکه احساس دستشویی فوراً به دستشویی بروید.)

به جای استفاده از وان، از دوش استفاده کنید.

لباس زیر پنبه ای بپوشید

منبع

لباس زیر خود را روزانه تعویض نمایید.

قبل و بعد از فعالیت جنسی ادرار کنید.

اجتناب از استفاده از دیافراگم برای جلوگیری از بارداری

استفاده از کاندوم های غیر روان کننده روغنی ( مردان )

پس از ادرار کردن، از جلو به عقب خود را بشویید.( زنان )

دوش واژن استفاده نکنید.( زنان )

اگر عفونت مجاری مثانه را تجربه کرده اید، پزشک ممکن است از درمان پیشگیرانه استفاده کند و مصرف آنتی بیوتیک ها در دوزهای روزانه کم را برای جلوگیری یا کنترل عفونتهای مثانه تجویز نماید.

همه چیز در مورد عفونت کلیه ، از علت و علائم تا پیشگیری و درمان

شاید اغراق نباشد اگر بگوییم که سلامتی و حال خوبمان را مدیون کلیه هایمان هستیم. کلیه ها مسئول پاکسازی و دفع مواد زائد از بدن ما هستند و هرگونه اختلال در عملکرد آنها تهدیدی بزرگ برای سلامتی ما محسوب می شود. عفونت کلیه یکی از شایع ترین عفونت های دستگاه ادراری است که می تواند از یک عفونت ساده در مثانه یا میزراه شروع شود و به کلیه ها برسد. شاید در ظاهر ساده به نظر برسد اما این عفونت مرگبار می تواند کلیه های شما را برای همیشه خاموش کند. مشکلی که شاید تنها با داشتن کمی آگاهی به راحتی می توان آن را برطرف کرد.
به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی برنامه ی مدون ویژه ای برای ارتقای سطح آگاهی های عمومی افراد در رابطه با بیماری ها و عفونت های کلیوی در نظر گرفته است. در راستای همین امر این مقاله ی بیچشک به این موضوع اختصاص یافته است.

عفونت کلیه چیست؟

 عفونت کلیه که در دنیای پزشکی با نام پیلونفریت شناخته می شود نوعی عفونت باکتریایی است که در مجاری ادراری یا مثانه آغاز می شود و به یکی یا هر دوی کلیه ها می تواند سرایت کند. در صورتی که مراقبت ها و رسیدگی های پزشکی برای درمان عفونت کلیه ها آغاز نشود این عفونت می تواند وارد جریان گردش خون شود و وضعیت مهلک تری را برای شخص به وجود بیاورد.این مورد عفونی جزء موارد اورژانسی اورولوژی محسوب می شود زیرا می تواند برای همیشه باعث از کار افتادن و تخریب کلیه ها شود و با یک عفونت ساده شخص به کام مرگ فرو رود.

علل ابتلا به عفونت کلیه چیست؟

حمله ی باکتری ها علت اولیه و اصلی عفونت کلیه شناخته شده است . این باکتری ها می توانند از قسمت های پایینی دستگاه ادراری وارد شوند و به مرور قسمت های مختلف دستگاه ادراری را درگیر کنند. به طور کلی اگر به دنبال ریشه و زمینه ی عفونت در کلیه های خود هستید موارد زیر را در نظر بگیرید:


باکتری هایی که به میزراه و مثانه ورود پیدا کرده اند می توانند به مرور زمان خود را به کلیه ها برسانند و عفونتدر اینجا آغاز می شود. این مورد از شایع ترین علل ابتلا به عفونت کلیه شناخته شده است.

گاهی در سایر بافت های بدن عفونت هایی رخ می دهد که به طور ناگهانی در بدن گسترش می یابند و از طریق جریان گردش خون به سایر بافت ها از جمله کلیه ها می رسند. با این که این مورد خیلی معمول و شناخته شده نیست با این حال احتمال آن وجود دارد.

عواملی مانند سنگ مثانه ، سنگ کلیه و سایر بیماری هایی از این قبیل می توانند عملکرد طبیعی کلیه ها را تحت تاثیر خود قرار دهند و باعث برگشت ادرار به کلیه ها شوند که خود یکی از مهم ترین عوامل ابتلا به این عفونت است.

ابتلا به بیماری های عفونی از قبیل سوزاک، سیفلیس و ایدز می تواند زمینه ساز بروز این بیماری باشد.

ممکن است گاها عفونت در کلیه به دنبال جراحی و پیوند کلیه بروز کند که البته احتمال آن خیلی کم است.

در صورتی که مراقبت ها و رسیدگی های پزشکی برای درمان عفونت کلیه ها آغاز نشود این عفونت می تواند وارد جریان گردش خون شود و وضعیت مهلک تری را برای شخص به وجود بیاورد.این مورد عفونی جزء موارد اورژانسی اورولوژی محسوب می شود زیرا می تواند برای همیشه باعث از کار افتادن و تخریب کلیه ها شود و با یک عفونت ساده شخص به کام مرگ فرو رود.


عوارض

عوارض این بیماری در صورت عدم رسیدگی و درمان های پزشکی خود را نشان می دهند. در کنار علائم و نشانه های عفونت در کلیه ممکن است با عوارض زیر هم روبرو شوید:


زخم کلیه که می تواند زمینه ساز بیماری های همچون نارسایی کلیه، فشار خون بالا و انواع بیماری های مزمن کلیوی باشد.

به دنیا آوردن نوزادان کم وزن در زنانی که در دوران بارداری خود به این بیماری مبتلا شده اند بیشتر مشاهده می شود. به همین دلیل آشنایی و شناخت علائم این عفونت در زنان باید یکی از برنامه های مهم دوران بارداری باشد.

سپتیسمی که با نام گند خونی هم شناخته می شود نوعی عفونت خونی است که در اثر گسترش عفونت در سطح بدن به وجود می آید. عفونت در کلیه ها هم می تواند زمینه ساز این بیماری باشد.

ضعف عمومی بدن هم عارضه ی شایع دیگری است که به دنبال ایجاد عفونت در کلیه به وجود می آید.

علائم عفونت کلیه چیست؟

علائم عفونت کلیه

این بیماری نشانه های واضح و مشخصی دارد. به طور کلی 8 علامت مشخص زیر را برای شناخت علائم عفونت کلیه در نظر بگیرید:

تب و لرز از اصلی ترین نشانه های عفونت بدن است و نشان می دهد جدالی میان سیستم ایمنی بدن و عوامل عفونت زا در جریان است.

زردی و یرقان ناشی از عفونت در کلیه به دنبال افزایش میزان بیلی روبین خون رخ می دهد. در کودکان این عارضه بیشتر مشاهده می شود.

حالت تهوع و گاها استفراغ و کم اشتهایی می تواند به دنبال عفونت کلیه ایجاد شود.

تکرر ادرار نشان می دهد که وضعیت عفونت در کلیه شدت گرفته و شما با وجود مراجعه به دستشویی باز هم احساس می کنید که مثانه ی شما هنوز پر است.

وجود خون و چرک در ادرار یکی از مشخص ترین علائم عفونت کلیه است.

احساس درد در پهلوها و کلیه ها که گاها تا قسمت های پشت، کمر ، اندام های تناسلی و کشاله های ران هم کشیده می شود.

احساس علائمی شبیه به سرماخوردگی شدید در کنار سایر علائم و نشانه ها می تواند به دلیل عفونت کلیه ها رخ دهد.

ادرار بد بو و کدر که نشان دهنده ی عفونت دستگاه ادراری است و مشخص می کند که کلیه ها نمی توانند به درستی کار خود را انجام دهند.

درمان پزشکی عفونت کلیه

داروی عفونت کلیهعفونت کلیه یک مورد اورژانسی است که بی توجهی نسبت به آن می تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. پزشک پس از تشخیص قطعی عفونت کلیه اولین خط درمانی را با تجویز آنتی بیوتیک ها آغاز می کند. نوع آنتی بیوتیکی که برای شما انتخاب می شود با توجه به نوع باکتری هایی می باشد که کلیه های شما را درگیر کرده اند و در ادرار شما تشخیص داده شده است. شما باید تا پایان دوره ی مشخص شده آنتی بیوتیک ها را به طور کامل مصرف کنید. این تنها داروی عفونت کلیه است و هیچ داروی دیگری نمی تواند جایگزین آن باشد.

در شرایطی که میزان عفونت خیلی شدید تر باشد و خطر گسترش آن به خون مطرح باشد احتمالا باید علاوه بر استفاده از داروی عفونت کلیه چند روزی در بیمارستان بستری باشید تا با تزریق آنتی بیوتیک های وریدی و مایعات از گسترش عفونت کلیه ها جلوگیری کنند و بیماری را به کنترل دربیاورند.


تشخیص عفونت کلیه

تشخیص عفونت کلیه با انجام معاینات بالینی و بررسی علائم و نشانه های آن آغاز می شود. تب و درد پهلو ها از واضح ترین علائم هستند. با این حال چنان که پزشک تردید داشته باشد نمونه ادرار شما را برای کشت به آزمایشگاه می فرستد تا بررسی های دقیق تری صورت بگیرد. کشت خون هم برای بررسی عفونت ممکن است تجویز شود.


علاوه بر این ها برای تشخیص دقیق تر مساله ممکن است از روش هایی مانند سونوگرافی و اسکن توموگرافی کامپیوتری هم کمک گرفته شود.


چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

با مشاهده ی هر کدام از علائم و نشانه ای مربوط به عفونت کلیه باید سریعا به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید تا معاینات شما آغاز شود. وجود هرگونه عفونتی در دستگاه ادراری شما می تواند زنگ خطری باشد برای ابتلا به عفونت کلیه به خصوص در شرایطی که با وجود آغاز درمان ها مسئله به طور کامل برطرف نشده است و هنوز با آثار عفونت روبرو هستید. سوزش ادراری هم جدی بگیرید.


افراد در معرض خطر

افراد مستعد عفونت کلیهدر شرایط عادی و طبیعی برخی فاکتورها می توانند میزان آسیب پذیری در برابر عفونت کلیه را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. به عبارت دیگر برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند:

زنان به طور کلی بیشتر از مردان در برابر خطر ابتلا به عفونت کلیه قرار دارند. سیستم مجاری ادراری زنان کوتاه تر است به همین دلیل برای ورود باکتری ها و به انواع عفونت ها مستعدتر می باشد. واژن محیطی آلوده است که می تواند انواع عفونت ها و آلودگی ها را به سیستم ادراری انتقال دهد. علائم عفونت کلیه در زنان همانند علائم و نشانه های کلی عفونت کلیه است و مشکل جدید تری وجود ندارد.

ضعف سیستم ایمنی بدن یکی دیگر از فاکتورهایی است که خطر ابتلا به عفونت کلیه را می تواند چندین برابر کند. بیماری هایی نظیر دیابت و ایدز می توانند سیستم ایمنی بدن را مختل کنند و خطر عفونت کلیه را افزایش دهند. از طرفی افرادی که عمل های پیوندی داشته اند و داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مصرف می کنند بیشترین آسیب پذیری را در برابر این بیماری دارند.

انسداد مجاری ادراری به هر شکلی که باشد می تواند خطر ابتلا به عفونت کلیه را افزایش دهند، سنگ ها ، ناهنجاری های ژنتیکی در ساختار سیستم ادراری و بزرگ شدن غده ی پروستات از جمله علل انسداد مجاری ادراری شناخته شده است.

بیماری برگشت ادرار باعث می شود که ادرار مجددا به کلیه ها باز گردد. چنین وضعیتی می تواند خطر ابتلا به عفونت در کلیه را افزایش دهد.

استفاده ی طولانی مدت از سوند ادراری در برخی شرایط خاص می تواند زمینه ساز انواع عفونت ها به خصوص عفونت کلیه باشد.

افراد مبتلا به عفونت های STI نظیر سوزاک، سیفلیس و زگیل تناسلی سیستم ایمنی فوق العاده ضعیف و آسیب پذیری دارند و این موضوع می تواند خطر ابتلا به عفونت در کلیه را افزایش دهد.

پیشگیری از ابتلا به عفونت کلیه

پیشگیری از عفونت کلیهعفونت کلیه مشکلی است که در شرایط مختلفی می تواند خود را نشان دهد و نمی توان به طور 100 درصد از تمامی موارد آن پیشگیری کرد با این حال با رعایت برخی نکات و توصیه های مهم تا حد زیادی می توان با آن مقابله کرد.

سعی کنید در طول روز 8 الی 9 لیوان و مقادیر کافی مایعات بنوشید. هرچه آب بدن شما بیشتر باشد بدن شما توانایی بیشتری برای دفع مواد زائد خواهد داشت و این به جلوگیری از بروز عفونت ها کمک بزرگی می کند.

نحوه ی تمیز کردن و به اصطلاح طهارت شما پس از هر بار اجابت مزاج فوق العاده با اهمیت است. این موضوع برای خانم ها بیشتر حائز اهمیت است. بیشترین موارد ابتلا به انواع عفونت های دستگاه ادراری از جمله عفونت در کلیه ها در اثر نحوه ی شستن غلط به وجود می آید. هنگام تمیز کردن خود از سمت جلو به سمت عقب بروید تا آلودگی ها به مجرای ادراری شما نفوذ نکنند.

اگر رابطه ی جنسی داشتید بلافاصله پس از رابطه جنسی مثانه ی خود را کاملا خالی کنید. در حین رابطه ی جنسی مجاری ادراری پر از باکتری ها و آلودگی های متعددی می شوند که همین عامل ابتلا به عفونت کلیه  است.

به موقع ادرار کنید و هرگز دستشویی خود را برای طولانی مدت نگه ندارید.

استفاده از دئودورانت ها و دوش واژینال می تواند زمینه را برای ایجاد عفونت مجاری ادراری و کلیه افزایش دهد پس بهتر است که حدالمقدور از استفاده ی چنین محصولاتی خودداری کنید.

ادامه در اینجا